LUX in de media

LUX festival organiseert comedyavonden in Elckerlyck Inn"

Op 8 februari, 8 maart en 12 april kan iedereen de lachspieren trainen in Rollegem: het LUX festival organiseert op deze data namelijk telkens een comedyavond in café-restaurant Elckerlyck Inn in Rollegem. Deze avonden vloeien voort uit de Comedy-de-LUX in 2022, die in 2023 wordt verdergezet.

Vorig jaar waagde het LUX festival Rollegem zich voor het eerst aan comedy: toen genoten meer dan 100 comedyfans van de eerste Comedy-de-LUX, die op 27 mei of de dag voor LUX 22 plaatsvond. Op de bühne stonden toen Maarten D’Haene, Kjen Descheemaecker, Hans Cools en Barbara ‘Papo Rouge’ Loots.

Elckerlyck Inn wordt comedyclub

Dit jaar gaat het LUX-bestuur dankzij een samenwerking met Maarten D’Haene nog een stapje verder: op de tweede woensdag van de maanden februari, maart en april is er een comedyavond. Plaats van gebeuren is café-restaurant Elckerlyck Inn, dat voor de gelegenheid wordt omgevormd tot comedyclub.

De trekkers van de comedyavonden zijn de bestuursleden Jelle Janssens en Johannes Vandenbogaerde. “Als bezielers van de animatie op LUX waren we reeds een tijdje op zoek naar een insteek om ons ei ook buiten het eigenlijke festival kwijt te raken. De comedyavond op de vooravond van LUX 22 bracht ons op ideeën en uiteindelijk ging de bal zo aan het rollen. Omdat we zelf niet over de nodige comedyskills beschikken, schakelden we MC Maarten D'Haene in voor de nodige bijstand en ondersteuning. Hopelijk zijn deze avonden de start van een mooi verhaal.”

Verschillende comedygenres

De aanwezigen op deze comedyavonden mogen zich verwachten aan een mix van humor, gebracht door aanstormend talent. Op één avond staan er altijd vier comedians gepland, telkens met Maarten D’Haene (Roes Comedy Club Gent) die als MC alle in goede banen zal leiden.

Op 8 februari staan Stijn Verdegem (halve finale Humo’s Comedy Cup), Charlotte Vandegehuchte (halve finale Humo’s Comedy Cup), Bram Stoops en Charles Le Riche (finale Humo’s Comedy Cup) op de affiche. Op 8 maart komen Domien Vloeberghs (Roes Comedy Club Gent), Jan-Bart De Muelenaere, Claude Willaert en Bart Grin naar Rollegem afgezakt. Op 12 april, tot slot, zijn Gery La Boule, Sam Heyvaert, Tim Loobuyck en Kenneth F. van de partij.

“Iedere avond komen er komische vakmannen spelen”, legt Maarten D’Haene uit. “Misschien zijn zij niet bekend voor het grote publiek, maar voor de comedyliefhebbers zijn het zonder twijfel prachtige namen. Het worden topavonden met telkens een uiteenlopende waaier aan verschillende comedygenres: oneliners, absurde humor, verhalend, observatiehumor …”

Comedy-de-LUX op 19 mei

Voor elke comedyavond in de Elckerlyck Inn is het aantal plaatsen beperkt tot 50. Een toegangsticket kost 8 euro. Er snel bij zijn is alvast de boodschap. Wie een comedyavond wil bijwonen, schrijft zich in via e-mail naar luxfestival@gmail.com. In het onderwerp zet je de datum en het aantal plaatsen dat je wil reserveren.

Zoals gezegd is er ook dit jaar ook weer een Comedy-de-LUX op de dag voor het LUX festival zelf. Dat is dit jaar op vrijdagavond 19 mei. Op de affiche staan Maarten D’Haene, Mohsin Abbas en David Galle. De laatste plaats wordt toegewezen aan een talentrijke comedian uit een van de LUX comedyavonden.

LUX nieuws - 14/01/2023

LUX festival en DVV Dekimpe & Vandenberghe schenken 1.000 euro aan vzw Hartekinderen

LUX festival Rollegem geeft jaarlijks een deel van de opbrengst van zijn festival weg aan een goed doel. Dit jaar is dat Hartekinderen. Het LUX-bestuur schonk de vzw €500. DVV Dekimpe & Vandenberghe verdubbelde dit bedrag tot €1.000.

Bij de opstart van het LUX festival Rollegem in 2017 legde het bestuur vast dat het een meerwaarde voor de maatschappij wilde betekenen door altijd een deel van de opbrengst weg te schenken aan een goed doel. De voorbije jaren passeerden onder meer MPI De Kindervriend, CKG Don Bosco en de vzw Boven de Wolken de revue. Voor de editie 2022 viel de keuze op de vzw Hartekinderen. Deze vzw ondersteunt kinderen, jongeren en jongvolwassenen met een aangeboren hartafwijking én hun families.


Op vrijdag 9 september vond de overhandiging plaats tijdens de live-uitzending van Blokbusters op Rollegemplaats. Een delegatie van vzw Hartekinderen zakte daarvoor speciaal naar Rollegem af. LUX festival kon €500 schenken en dit bedrag werd verdubbeld door DVV Dekimpe & Vandenberghe Bellegem. Zaakvoerder Peter Dekimpe is bestuurslid van LUX en heeft een zoon met een aangeboren hartafwijking. "Dit geld zal gaan naar het vakantiekamp dat we elk jaar organiseren voor kinderen met een aangeboren hartafwijking", was te horen bij de vzw.


Het goede doel voor LUX 23 is intussen ook gekozen, namelijk de vzw Het Ventiel. Deze vrijwilligersorganisatie zet zich met hart en ziel in voor personen met jongdementie en zorgt ervoor dat zij hun hobby kunnen blijven uitoefenen. Voorzitter van Het Ventiel is voormalig radiomaker Jan Hautekiet, in het bestuur zitten onder meer Rick de Leeuw en Wim Opbrouck.


LUX nieuws - 09/09/2022