EVENT

LUX is kunst

De voorbije maanden verdiepten tien klassen uit Groot-Kortrijk zich in het project LUX IS KUNST. Ze kregen daarbij begeleiding van kunstenaars. De leerlingen maakten zo kennis met kunst én werkten met voornamelijk recuperatiematerialen. Het resultaat mag gezien zijn: de 10 letters zijn echte kunstpareltjes.

LUX IS KUNST is een initiatief van het LUX festival Rollegem, dat de voorbije twee jaar geen festival kon organiseren. Daarom deed het mee aan de eerste oproep van DURF 2030 om een kunstproject te realiseren. LUX IS KUNST was geboren.

“We hadden de ambitie om in dit project verschillende generaties bij elkaar te brengen”, zeggen de initiatiefnemers Arne Demyttenaere, Peter Dekimpe en Axel Vandenheede van LUX. “Enerzijds leerlingen lager onderwijs, anderzijds hun leerkrachten en kunstenaars uit Kortrijk. Toen we de scholen en kunstenaars contacteerden, werd ons project heel enthousiast onthaald, wat ons nog meer motiveerde om er volop tegenaan te gaan.”

Scholen uit alle deelgemeenten

Zo sprongen 9 scholen op de kar: De Sprong uit Kortrijk, De Kleine Kunstgalerij uit Kortrijk, VBS Spes Nostra uit Heule (2 klassen), De Tandem uit Bissegem, Het Open Groene uit Marke, Biekorfje uit Aalbeke, Sint-Theresia uit Rollegem, VBS Bellegem en de gemeenteschool van Kooigem.

De pool van gemotiveerde kunstenaars bestond uit Romain Haemers, Theo Lefebvre, Moniek Gheysens, Olivier Bulteel, Giovani Vanhoenacker, André Denys, Jean-Pierre Seynaeve, Geert Bultynck en Frank Maes.

Lascom uit Kooigem maakte de tien grote, ijzeren letters van 1,5 meter hoog, die op allemaal op een pallet werden geplaatst. De leerlingen en kunstenaars verzamelden zelf heel wat materiaal, terwijl ook BOSS Paints, De Kringloopwinkel, SBE, DVV Dekimpe & Vandenberghe en Tuinen Houtekier hun duit in het zakje deden. Er vond ook een crowdfunding plaats met bijkomende middelen via DURF 2030.

Tentoonstelling en LUX festival

“De kunstenaars en leerlingen konden samen bepalen welke richting ze uit wilden gaan met de letter. We vroegen vanuit LUX enkel om zo veel mogelijk recuperatiematerialen te gebruiken. Als initiatiefnemers zijn we enorm trots op het resultaat. We begonnen met tien naakte, ijzeren letters en hebben een half jaar later tien kunstpareltjes teruggekregen. We willen de leerlingen, leerkrachten, directies en kunstenaars dan ook hartelijk bedanken voor hun inzet en enthousiasme en hopen dat zij veel plezier aan LUX IS KUNST beleefden.”

De 10 letters zullen vanaf volgende week te zien zijn op een aantal publieke plaatsen in Kortrijk en deelgemeenten. De grote apotheose van LUX IS KUNST vindt op het LUX festival op zaterdag 28 mei in Rollegem plaats.

LUX IS KUNST op sociale media

Meer zien van LUX IS KUNST? Bekijk de  Facebookpagina van LUX festival en de Instagrampagina .

Herbeleef de voorstelling van LUX IS KUNST op de Grote Markt van Kortrijk

© ​Niels Kinds & Niels Vansteenkiste

De weken vóór LUX 22 stonden de 10 letters van LUX IS KUNST te pronken op 10 locaties in Groot-Kortrijk. Niels Vansteenkiste van N-visible ging overal langs, maakte op elke locatie opnames en maakte daarmee drie schitterende filmpjes. Benieuwd? Je vindt ze hieronder. Watch and enjoy!